A II. Palóc Világtalálkozó ‘2014

A Mátra kapuja, a történelmi borvidék központja, Gyöngyös volt a színhelye augusztus 8-10. között a II. Palóc Világtalálkozónak. 2013-ban szintén augusztus elején, a Nógrád megyei Bátonyterenyén, a Gyürky-Solymossy kastélyban és parkban rendezték az első világtalálkozót. Egy Taron működő civil szervezet, a Tar Lőrinc Baráti Társaság kezdeményezésére egy NEA pályázat segítségével, a bátonyterenyei Önkormányzat nagylelkű hozzájárulásával, és adományokból tartották meg, jelentős sikerrel. A rendezők célja az volt, hogy közös összefogással mutassák be a palóc közösség épített, szellemi és kulturális értékeit. Akkor úgy döntöttek, hogy 2014-ben a második világtalálkozót Gyöngyösön tartják, amelyet vállalt az önkormányzat.

A kölcsönös megismerésre törekszenek

A várhatóan sokszínű program fő szervezője Nagy Andrea, a Gyöngyök Mátra Művelődési Központ igazgató-helyettese. Mint a Turizmus Online-nak elmondta, ez a világtalálkozó lesz a mátraaljai város egyik idei kiemelt turisztika látványossága. A Ferences Rendház udvarán egyensátrakban, egységes installációval mutatkoznak be a rendezvényen részt vevő palóc települések portáikkal. Bemutatják többek között az épített, illetve a kézműves értékeiket. Céljuk, hogy akik a találkozón részt vesznek, egymással is megismerkedjenek, bemutassák a palóc falvak és városok programjait, felhívják a figyelmet azokra az eseményekre, amelyek fontosak a települések életében. Így például a falunapokra, a búcsúkra vagy a különböző szervezett túrákra. Szeretnék továbbá, ha minél többen felfedeznék Gyöngyös nevezetességeit is. Egyebek között a Mátra Múzeumot, a Fő teret, az Orczy-kertet, a felújított városházát vagy a nemrég nyitott Kortárs Palóc Tájházat.

A Kortárs Palóc Tájház Gyöngyösön  (Fotó: Mentusz Károly)

A Kortárs Palóc Tájház Gyöngyösön (Fotó: Mentusz Károly)
A gyöngyösi Fő tér (Fotó: Mentusz Károly)
A gyöngyösi Fő tér (Fotó: Mentusz Károly)

A gyöngyösi találkozón tizenkét település mutatkozik be: többek között Balassagyarmat, Rimóc, Varsány, Szécsény, Hollókő, Mátraderecske, Buják, hogy csak néhányat említsünk. Emellett Szlovákiából Fülekről, illetve Ipolyszalkáról is várnak vendégeket. De műsorral érkezik Erdélyből – a nem palóc, de érdeklődő – Segesvári Patkó Néptánc Csoport is. Az augusztus 8-i, pénteki megnyitó egyben kiállításnyitány is lesz a Gyöngyök Mátra Művelődési Központ kamaratermében. Összesen 180 négyzetméternyi területen tart reprezentatív bemutatót a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet. „A hagyományos környezettől a mai lakáskultúráig és hagyományőrző viseletek” címmel mutatkoznak be, palóc bútorokat, szőtteseket, viseleteket és használati eszközöket állítanak ki.

A palócság és a gyógynövények

Szombaton, az esemény második napján “Szülőhazám a Palócföld” címmel szakmai előadásokra is sor kerül a művelődési központban. Ezekkel is szeretnék több oldalról megvilágítani a palócság életét és értékeit. Emellett szó lesz azokról a mátrai és bükki gyógynövényekről is, amelyek szintén a palócok fontos értékeit képviselik. Ezen a napon találkoznak egymással azok a palócföldről elszármaztak, akik részesei lesznek a gyöngyösi eseménynek. Ennek egyik vendégeként köszöntik a mátraaljai születésű és a televízióból ismert jeles újságírót, Bálint gazdát, azaz dr. Bálint Györgyöt is.

A felújított városháza (Fotó: Mentusz Károly)

A felújított városháza (Fotó: Mentusz Károly)

A programból természetesen a gasztronómia sem hiányozhat: a Ferences Rendház udvarán főzési bemutatót tartanak, és különleges palóc ételeket készítenek. Így például a hollókőiek farkasgulyást, a fülekiek káposztás babot. Emellett lesz palócleves, haluska, dedelle, krumplilaska, illetve kemencés lángos is. Az étkek mellett hagyományőrző együttesek, illetve Gyöngyös környéki pávakörök is bemutatják műsoraikat. Pénteken és szombaton este a Vak Bottyán Szakközépiskola udvarán levő szabadtéri színpadon koncertet, illetve vígjátékot is élvezhet majd a közönség.

Divatbemutatót is tartanak

Vasárnap, a zárónapon pedig különösen a családoknak és a gyerekeknek kedveznek a szervezők. Fiataloknak szánt színházi előadással, illetve interaktív népi hangszerbemutatóval, játékos vetélkedővel kívánják emlékezetessé tenni az együtt eltöltött órákat. Divatbemutatót is szerveznek, melynek keretében iparművészek tervei alapján készített, újraértelmezett népi, polgári viseleteket mutatnak be, megőrizve az egyedi palóc és magyar értékeket.

Forrás: http://www.jovonk.info/2014/08/09/programajanlo-2-paloc-vilagtalalkozo

http://gyongyos.hu/paloc/

http://gyongyos.hu/paloc/category/telepulesek/

http://www.demokrata.hu/hir/hetvegen-ismet-paloc-vilagtalalkozo

 

Szólj hozzá!