Barkósági érzés

Barkóság szó és érzés terjesztése:

Mindezen a hagyományőrző napon túl, a Barkóság térségével, furcsa hangzású figyelemfelkeltő „barkóság” szó használatával, – a Barkósági összetartozás és hagyományok őrzésen túl, –  Egyesületünk a térség fejlesztését elősegítő gazdasági és turisztikai terveinknek megnevezéseként is tervezi használni, és javasolja használatát minden Barkósághoz tartozó településnek, akik úgy érzik, hogy ezzel a tiszteletadással tartoznak a valamikor itt élt őseinknek.

  1. A Barkóság név használata mindenek előtt pontosítja, külön választja a palóc, és ezen belül a barkósági területeket, az elterjedt eldöntetlen hovatartozásunkat.

Ez az ország- és megyehatárokkal is széttagolt Barkósági terület: Borsod, Nógrád, Heves, Rimaszombat / Szlovákia / térségeibe átnyúló, völgyekkel tagolt dombvidék. Az úgynevezett Felföldi nagytájon.

A térség több kisebb tájból, – a Sajó, a Bán és a Hangony patakvölgyek, és a Borsodnádasdi hegyek déli lejtői által határolt területen – a csoportosuló falvak együtteséből áll. A tipikus Palóc területektől keletre és délre.

  1. A barkósági hagyományok felélesztésének kezdeményezői, a központi helyet elfoglaló Ózd és kistérsége, az újra alakuló Ózdi járás települései, kell hogy legyenek. Ózdnak pedig a hagyományos központi helye miatt, kötelessége ebben vezető szerepet vállalni.

Az Újra Ózdért Egyesületünk is ezért vállalta a Barkósághoz tartozás felélesztését. Azt, hogy a valamikor ide tartozó településeken, próbáljuk életben tartani és megörökíteni, Őseink történelmét, hagyományait, életét.  /Az egész terület térképe és a kutatások szerinti helységnevek csatolva vannak./

3.Egyesületünk ezért vállalkozik elsőként, a „Barkóság népének és településeinek 2012 évi hagyományőrző ünnepe” megtartására. Ezek miatt vállalja az ismertető, fejlesztő, kezdeményező, és  terjesztő szerepet is.

  1. Egyesületünk a hagyomány őrzésen túl, például erről nevezte el a gazdaság fejlesztési tervjavaslatának egyik témáját, a „ Barkósági Egészség Szigetek kialakítását,” és az ezen alapuló turisztikai tervének elkészítését.

Melynek célja, a foglalkoztatás bővítésén túl, térségünk természeti adottságaink kiaknázása a térségre jellemző vadon termő termések gyűjtése és biotermékek előállítása, ezen belül is az

–   erdősítés, erdei termések gyűjtése

–       vadon termő gyümölcsök gyűjtése, feldolgozása

–  a parlagon lévő területek őshonos növényekkel való   hasznosítása

–       magas értéket képviselő biogazdálkodás elterjesztése.

Ezeknek ebben térségben megvannak, a gyűjtési, termelési lehetőségei. Valamint, többek között, elindult egy ezeket feldolgozó üzem tervezése és létesítése is.

Forrás: http://www.barkosagunnepnapja.eoldal.hu/cikkek/barkosagi-erzes.html

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.