Tájékoztatás – IV. Palóc Világtalálkozó

Kedves Barátaink!

Tisztelettel küldöm meghívónkat a IV. Palóc Világtalálkozóra. Az első három találkozó sikere felbátorított bennünket az idei szervezésre is. Már nagyon sokan csatlakoztak hozzánk, ennek ellenére mégis úgy érezzük, muszáj megszólítani mindenkit, aki érdeklődik a Palóc Világtalálkozó iránt.

 1. “Szülőhazám szép Palócföld” c. pályázatunkra nagy szeretettel és kíváncsisággal várjuk az újabb csodálatos palócföldi alkotásokat! A pályázat elérhetősége: http://www.pafi.hu/…/ervdo…/B6A83FD11FC9FEE5C1257F99003DE9D8
  A beadási határidő: 2016. június 15. éjfél.

Beküldés e-mailen: palocvilagtalalkozopalyazat@gmail.com, a tárgymezőben feltüntetve a “Szülőhazám szép Palócföld” nevet.

Eredményhirdetés: 2016.augusztus 6-án (szombaton) 11.00 órától a kastély előtti színpadon.

 

 1. Az előadók, fellépők jelentkezését most is űrlapon várjuk. Ez az űrlap nagy segítséget nyújt számunkra, hiszen táblázatba rendezi a fellépők adatait, s nekünk egy mozdulat, s máris megtudjuk, hány főre számítsunk. Muszáj tudnunk, hány főre kérjük az étkezést, hány főnek kell ivóvizet biztosítanunk, s hány közösség, előadó számára készíttessük el a már szokásos emléklapjainkat, ajándék kerámiánkat.

https://docs.google.com/…/1GjdQ-cXURCgE3sL4_WzuGnu…/viewform

Várjuk történészek, néprajzosok, előadóművészek, néptánccsoportok, népi muzsikások, zenészek, egyéni előadók, népdalénekesek, népmesemondók jelentkezését!

 1. Képzőművészeti kiállítás a kastélyban.Szokásos kiállításunkra várjuk szeretettel a képzőművészeti alkotásokkal jelentkező alkotókat! Erre is az űrlapon szeretnénk kérni a jelentkezéseket. A kiállítás helye: a Gyürky-Solymossy Kastély alsó termei.

Mindhárom nap tart a kiállítás, vezetői: Bottyán Katalin és Pethő Piroska
Jelentkezni szintén az űrlapunkon lehet:

https://docs.google.com/…/1GjdQ-cXURCgE3sL4_WzuGnu…/viewform

 

 1. Vásárosok jelentkezését várjuk a palocvilagtalalkozovasar@gmail.com e-mail címen.
 2. Íjászok bemutatójához keresünk íjász csapatokat! Jelentkezni szintén az űrlapon lehet, vagy a palocvilagtalalkozo@gmail.com e-mail címen. A szombati napon a kezdő életképet a hagyományőrző íjászok nyílzápora nyitja meg.
 3. A mindenki által kedvelt jurtafalu is szeretettel várja az érdeklődőket, a jurtákkal rendelkezőket a bemutatásra, csatlakozásra! Jelentkezni szintén az űrlapon lehet. https://docs.google.com/…/1GjdQ-cXURCgE3sL4_WzuGnu…/viewform

 

 1. “Kékpántlika népdal- és népmesemondó versenyünk” várja a tehetséges népdalénekeseket, zenészeket és népmesemondókat!

 

Egyik helyszín: Bátonyterenye, Kisterenye, Ideje: 2016. június 4. szombat.
Jelentkezési lapot a paloc.vilagtalalkozó.terenye@gmail.com címen lehet kérni.

Érdeklődni is ezen a címen lehet, vagy Rita Máthénál.
MINDEN KOROSZTÁLY JELENTKEZÉSÉT VÁRJUK!!!

A felvidéki elődöntő időpontja és helyszíne:2016. június 20. (hétfő), Dénes György Alapiskola, Pelsőc

Követelmény: 1-1 palóc dalcsokor vagy népmese, vagy zeneszám

Jelentkezési határidő: 2016. május 31.

Jelentkezés, érdeklődés Beke Beátánál a rozsnyo@szakc.sk, vagy +421 918 997 594–es telefonszámon.

Az elődöntő aranysávos helyezettjei részt vesznek a IV. Palóc Világ Találkozó döntőjén és bemutatkozhatnak a világtalálkozó nagyszínpadán.

Minden jelentkezőt szeretettel várnak a felvidéki szervezők:Szövetség a Közös Célokért Társulás és Dénes György Alapiskola, Pelsőc

Döntő: 2016.augusztus 6-án (szombaton), 9.00 órai kezdettel.Eredményhirdetés: 17.00 órakor a kastély előtti színpadon.

 1. Települések, közösségek, egyesületek bemutatkozása: szeretnénk, ha minél több palóc település, közösség lenne jelen ezen a nagy eseményen, s csatlakozna a tavaly aláírt szándéknyilatkozathoz, a Palócföldi Önkormányzatok Szövetsége létrejöttéhez. Mutatkozzon be minden magát palócként definiáló település! Találkozzunk itt, a IV. Palóc Világtalálkozón! Jelentkezni lehet az űrlapon:

https://docs.google.com/…/1GjdQ-cXURCgE3sL4_WzuGnu…/viewform , érdeklődni lehet a palocvilagtalalkozo@gmail.com e-mail címen.

 

 1. Gasztronómiai versenyünkre várjuk a főzni szerető közösségeket! Jelentkezni egyénileg is, csapatban is lehet! Lehetőleg palóc ételeket szeretnénk kóstolni, de kivételes esetben természetesen elfogadjuk a helyi specialitásokat is! Jelentkezni szintén az űrlapon lehet az egyéb kategóriában, megjelölve a főzőversenyt.

https://docs.google.com/…/1GjdQ-cXURCgE3sL4_WzuGnu…/viewformvagy a palocvilagtalalkozo@gmail.come-mail címen lehet érdeklődni a versenyről.
Ideje: 2016. augusztus 6. szombat. 8.00 órától. Eredményhirdetés: 17.00-kor a kastély előtti színpadon.

 1. Baranta bemutatóra várjuk a baranta csapatok jelentkezését! Az űrlap segítségével jelentkezhetnek. E-mailen egyeztetjük a bemutatók időpontját.
 2. Gyermekek foglalkoztatásához várjuk kézművesek, játszóházak, pedagógusok jelentkezését. Érdeklődni, jelentkezni a palocvilagtalalkozo@gmail.com e-mail címen vagy az űrlap kitöltésével lehet.

https://docs.google.com/…/1GjdQ-cXURCgE3sL4_WzuGnu…/viewform

 1. A IV. Palóc Világtalálkozó “Irodalmi Sátor” helyszínén kortárs palóc költőket, írókat vár a találkozó mindhárom napján! Neves palóc kortárs költők, írók neves elődökre emlékeznek a pénteki napon (2016.aug.5-én)! Folyamatos felolvasás híres palóc kötők, írók munkáiból. Szombaton és vasárnap a kortárs alkotók munkáival ismerkedhetünk meg. Jelentkezés a palocvilagtalalkozo@gmail.com e-mail címen vagy az űrlapon lehet.
 2. Szeder Fábián-díj átadása: immáron 3. alkalommal adunk át -a palócságért sokat tévő palóc embereknek- a Szeder Fábiánról elnevezett díjat. Úgy érezzük, meg kell köszönnünk azt az áldozatos munkát, melyet Ők végeznek itt, Palócföldön. A díj átadása a szombati ünnepélyes megnyitót követően történik (kb.915)

Amennyiben ötlete van a díjazott személyére, várjuk ötletét a palocvilagtalalkozo@gmail.com e-mail címen.

 1. Palóc lakodalmas menetünkbe várjuk a palóc viseletbe öltözött lányokat, menyecskéket, asszonyokat, fiúkat és férfiakat! Guinness rekordot próbálunk felállítani: a leghosszabb lakodalmas menettel! Minden palóc közösségre szükségünk van, hogy felállíthassuk ezt a rekordot! Akik nem szeretnének bemutatkozni színpadon, de szívesen felöltözne viseletbe, várjuk szeretettel 2016. augusztus 6-án (szombaton), 15.30-kor! Először a Tájházból kikérjük a menyasszonyt, azután a 23-as főúton haladva megkerüljük a kastély parkját, s a főbejáraton keresztül térünk vissza a színpadhoz.
  Jelentkezni a palocvilagtalalkozo@gmail.com e-mail címen lehet, kérjük, írja oda minden jelentkező, hogy Csatlakozás a Guinness rekordhoz!
  Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség! ” Wass Albert

 

 

 1. “Palócföldi kincsestár”-unkba várunk minden olyan értéket, melyet palóc ember alkotott, palóc kéz készített, palóc ember szellemi terméke. Minden évben várjuk ezentúl azokat az igazán palóc gyöngyszemeket, melyeket ebbe a nagy kosárba szeretne tudni a palóc ember, közösség!

 

 1. PALÓC VILÁGTALÁLKOZÓ

“Magyarnak lenni büszke gyönyörűség”, „Palócnak lenni kegyelmi állapot! ”

Műsor előzetes:

 1. nap (2016. augusztus 05. péntek):

Ünnepélyes megnyitó;

Kiállítás megnyitó;

A palóc regevilág; Palóc történelem;

Irodalmi sátor: kortárs palóc költők és írók könyvbemutatói – közönségtalálkozók; TormayCecile Társaság

Megemlékezés palóc íróinkról, költőinkről.

Palóc alkotók bemutatkozása;

Előadóink:

Dr. Papp Lajos (egyeztetés alatt),

Obrusánszky Borbála történész, néprajzkutató, orientalista

Szabó Gyuri bácsi, a bükki „füves ember” előadása;

Hazajáró közönségtalálkozó Jakab Sándorral, a IV. Palóc Világtalálkozó védnökével;

Közönségtalálkozó Duray Miklóssal, szlovákiai magyar politikus, íróval;

Közönségtalálkozó Kaszás Gézával, a Lovasíjász c. film rendezőjével;

Vallus István előadása Palócokról-palócoknak;

Magyarok Istene ünnepe; Dr. Darnói Tibor előadása

 1. nap (2016. augusztus 06.szombat):

Gasztronómia- „Íz-lelő”, palóc ízek fesztiválja;
Szülőhazám, szép Palócföld” pályázat eredményhirdetése;
Szeder Fábián-díj ünnepélyes átadása;
Kék pántlika” népdal- és népmesemondó verseny döntője, majd eredményhirdetés;
Palócok nyílzápora;
Ünnepélyes megnyitó;
Települések, közösségek bemutatkozása,
Palóc lakodalmas”; lakodalmas menet – Guinness-rekord kísérlet
Sic TransiFolk Műhely: Magyar népdalok, kicsit másként…
Barackmag (Baraka) koncert.

 1. nap (2016. augusztus 07.vasárnap):

Ökumenikus Istentisztelet;
Palóc közösségek előadási, bemutatkozások;
gálaműsor.
Az egyeztetések még folynak, a műsor változtatás jogát fenntartjuk.
Igaz palóc szeretettel várjuk Önt/Önöket!


 

 

Kedves Íjászok!

Szeretettel és tisztelettel köszöntünk, minden érdeklődőt!

 1. Augusztus 5-6-7-én ismét megrendezésre a Palóc Világtalálkozó, immáron negyedik alkalommal!2016. augusztus 6-án szeretnénk megvalósítani egy nagyon színvonalas, reményeink szerint több száz fős íjászbemutatót, a bátonyterenyei Gyürky-Solymossy Kastély parkjában.

Szívesen látjuk mindazokat, akik számára fontos az íjászat, a Palóc hagyományok őrzése, a történelem és az összetartás. Ehhez a több éves hagyományokkal rendelkező rendezvényhez várjuk résztvevőket! A csoport nyitott, ezért csapatok, egyének, családok, baráti társaságok jelentkezésére számítunk, jelentkezni e-mail-en palocvilagtalalkozo@gmail.com az űrlapon keresztül lehet! https://docs.google.com/…/1GjdQ-cXURCgE3sL4_WzuGnu…/viewform

Áldás!

Határtalan szeretettel:

 

A IV. Palóc Világtalálkozó szervezői nevében:

Berze Marianna
főszervező

Szólj hozzá!