Énekegyüttesek

A Cicege énekegyüttes 2013 tavaszán alakult, olyan szándékkal, hogy a tradicionális  népi énekeket és hagyományszokásokat “kivigyük” a mindennapokba, és az emberek számára  élővé tegyük, hogy tanulják és használják… Úgy is írhatnám, hogy egy mozgalomnak indult, melynek mi vagyunk a hírnökei. Éppen ezért fontosnak tartjuk a dalok tanítását is a nézők / hallgatók részére.
Az énektrió tagjainak eddigi életét is végigkísérte a néptáncolás, népi éneklés vagy a népi kultúra iránti vonzalom.

Tagjai: Juhászné Bodrogi Marianna, Kancsulik Edith, Máthé Rita. Gordos Mária

A történelmi Magyarország tájegységeinek, településeinek dalait énekeljük önállóan és zenei kísérettel is. Az utóbbi esetben zenész barátaink, kollégáink segítenek eredetibbé és élőbbé tenni a fellépést.

 Repertoárunkban szerepel egy komplex, interaktív történet Életkerék címmel, mely a népi életszakaszok (a bölcsőtől  az elmúlásig) énekes szokásait dolgozza fel egy történet keretébe, a közönséget is  bevonva (tánc, ének).

 cicege1. cicege2. cicege3. cicege4.

Egri Csillagok Népdalkör két év múlva ünnepli megalakulásának 45. évfordulóját. Ha a közel fél évszázad alatt volt is változás a csoport összetételében, de töretlen lelkesedéssel adta tovább Palócföldön gyűjtött dalait, szokásait. A csoport jelenlegi vezetője F. Molnár Gabriella 22 éve dolgozik az együttessel. Ezalatt az időszak alatt számtalan arany minősítést értek el, megkapták az Arany Páva nagydíjat, Heves megye Príma díját, és a Duna Televízió Mentor-Magyar csillagok oklevelét. Dalcsokraikat nagyrészt az együttesvezető Heves és Nógrád megyében gyűjtött palóc népdalaiból állítják össze. Erről a munkáról CD és DVD melléklettel kibővítve könyv is jelent meg Édesanyám rózsafája címmel két évvel ezelőtt.

Egricsillagok

A Dorogházi Asszonykórus 2005-ben alakult Dorogháza község helyben lakó leányaiból, asszonyaiból és unokáiból. Céljuk,a népi hagyományok megőrzése, átadása, Dorogháza értékeinek fenntartása, megismertetése a külvilággal. Népviseletes dorogházi ruháikkal, fiatalok bevonásával, rendezvényeken való fellépéseikkel (bányásznap, falunapok, ünnepek) népi énekeikkel közvetítik értékeiket a jövő generációi számára.

e-mail: asszonykorus10@freemail.hu; web: nepikorusdoroghaza.5mp.eu

dorogházi

 

 

A Nyárjuska énekegyüttes 2013 nyarán alakult, eredetileg négy taggal. Azóta változott a felállás, de az eredeti cél megmaradt; a magyar népdalok hiteles előadása és azok örömmel együtt éneklése. Népdalcsokraik összeállításában és a felkészítésben sokat köszönhetnek Kubinyiné Szabó Katalinnak. Az együttes mostani felállása a következő: Árva Nikolett, Bánkúti Gergő, Kakuk Virág és Sándor Annamária.

Nyárjuska

 A nagysallói Szivárvány Asszonykórus 2006- ban alakult újjá. Jelenlegi tagjai fontosnak érzik, hogy folytassák az elődeik munkáját. Nehéz feladat várt rájuk, hisz el kellett fogadtatniuk magukat, össze kellett kovácsolódniuk, s amellett szakmailag is fejlődniük kellett. De lelkesedésüknek, elkötelezettségüknek, a népdal és a hagyományok iránti szeretetüknek és tiszteletüknek köszönhetően már túljutottak a’kezdeti nehézségeken.
Büszkén képviselik nemcsak önmagukat, de szülőfalujukat is, így öregbítve annak hírnevét. Rendszeres résztvevői a községi és testvértelepülési kulturális rendezvényeken.
Állandó résztvevői a Bíborpiros Szép Rózsa, a Daloló lpolyvölgye dal- és
táncünnepélyeknek, valamint az Ógyallai Amatőr Népművészeti Fesztiválnak és a Barsi Találkozónak is, de ott vannak minden jelentősebb községi és járási Csemadok rendezvényeken is.
Hálája és tisztelete jeléül. Nagysalló község polgármestere PRO URBE díjat adományozott 2013-ban a kórusnak.Minden egyes fellépésük öröm és ajándék, amely tiszta szívből jön.

nagysallo

A Bróka Néptánccsoport 2011 tavaszán alakult táncolni szerető, a kultúrát, a néphagyományt tisztelő emberekből.
A csoport jelenleg 15 tagú. Településük rendezvényeinek állandó fellépői: Szlovák majális, Falunap, Folklórnap, karácsonyi ünnep, öregek napja. Környékbeli rendezvényekre is szívesen látogatnak el. Több ízben szerepeltek betegek javára rendezett jótékonysági esten. Idén másodízben léptek fel az országos orvos- muzsikus találkozón.Tavaly az Aggteleki cseppkőbarlang koncerttermében , idén Szentendrén. Repertoárjukban Szatmári, Duna menti, Sárközi, Domaházi, Rimóci, Bodrogközi és Moldvai táncok szerepelnek. A csoport művészeti vezetője: Tóth Zsuzsanna.

boróka néptáncsoport

RAGYOLCI NÓGRÁD NÉPTÁNCCSOPORT ÉS A JÁZMIN NŐI KAR
A Nógrád néptánccsoport a Ragyolci Művelődési Központ és a Csemadok alapszervezete támogatásával működik már 1974 óta.
Rangos rendezvényeket és fesztiválokat tudhat maga mögött . Az elm
últ években Szlovákia és Magyarország számos településén mutatkozott be, de eleget tett németországi, lengyelországi meghívásoknak, valamint részt vettek a székely-palóc találkozón Székelyföldön- Siklódon. Fellépett többször Gombaszögön, 2002-ben néptáncantológián Komáromban. A Nógrád néptánccs. szereplője, a község pedig társrendezője a Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztiválnak. Ezen belül igyekeznek elmélyíteni nemzetközi kapcsolataikat. A Nógrádi Nemzetközi Fesztiválnak köszönhetően barátságot kötöttek a lengyel néptánccsoporttal 2008. májusában és azóta folyamatosan tartják a kapcsolatot és egymás rendezvényein, ünnepein fellépnek. A csoport koreográfusa Braun Miklós Salgótarjánból, aki már több mint 20 éve foglalkozik a csoporttal.Műsorukban magyar tájegységek táncait mutatják be.A Jázmin Női kar 1996-ben alakult szintén a művelődési központ és a Csemadok mellett. Nagyon sok fesztiválon és rendezvényen vettek részt Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákia magyarlakta vidékein, ahol a szép magyar népdalokat szólaltatták meg. A kórus műsorában műdalok is megtalálhatók, a többszólamú Bárdos Lajos, Kodály Zoltán, Bartók Béla által komponált dalokat templomokban, hangversenyeken adják elő. Több alkalommal részt vettek a galántai Kodály napokon, ahol bronz minősítést szereztek.A női kar szakmai vezetője Tóth Ágnes zenetanárnő. Műsorukban népdalcsokor szerepel. A Nógrád néptánccsoport és a Jázmin Női kar művészeti vezetője Márton Mária.

Nógrád néptánccsoport és Jázmin Nőikar

A feltöltés és a feldolgozás folyamatos….

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.